
Resmi Gazete: 26.04.2025 / 32882
Millî Eğitim Bakanlığı Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği
İl/ilçe millî eğitim komisyonu
MADDE 34- (1) İl millî eğitim komisyonu; il millî eğitim müdürünün başkanlığında, eğitim müfettişleri başkanı, il millî eğitim müdürünce görevlendirilecek bir il millî eğitim müdür yardımcısı ile bir şube müdürü, il merkezinde bulunan en fazla öğrencisi olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve hayat boyu öğrenme eğitim kurumlarının müdürleri ile bunların öğretmenler kurulunca seçilecek birer öğretmen, rehberlik ve araştırma merkezi müdürü ve köyde/kırsal mahallede çalışan üç öğretmen, en fazla öğrencisi olan özel okul öncesi, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel ortaöğretim kurumlarının müdürleri ile bunların öğretmenler kurulunca seçilecek birer öğretmen, ilde faaliyet gösteren millî eğitim müdürünce belirlenecek diğer özel öğretim kurumlarından öğrencisi/kursiyeri en fazla olan iki farklı kurum türünün müdüründen oluşur. Seçimle belirlenen üyeler, her öğretim yılı için eylül ayında belirlenir. Üyeliği sona erenler, yeni üye seçilinceye kadar görevlerine devam eder.
(2) İl millî eğitim komisyonunun görevleri şunlardır:
a) İl millî eğitim müdürlüklerince alınan kararlar doğrultusunda somut ve uygulanabilir eğitim-öğretim faaliyetlerini planlar ve önerilerde bulunur.
b) İlçe millî eğitim komisyonunca alınan karar ve yapılan önerilerden uygun görülenlerin il düzeyinde uygulanmasını sağlar.
c) Bakanlıkça veya il millî eğitim müdürünce münhasıran veya birimlerle iş birliği içinde incelenmesi istenen konularda çalışmalar yapar, uygulamaya esas politikalar geliştirir, kararlar alır.
(3) İlçe millî eğitim komisyonu; ilçe millî eğitim müdürünün başkanlığında, ilçe millî eğitim müdürünce görevlendirilecek bir şube müdürü, en fazla öğrencisi olan; okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve hayat boyu öğrenme eğitim kurumlarının müdürleri ile bunların öğretmenler kurulunca seçilecek birer öğretmen, rehberlik ve araştırma merkezi müdürü ve köyde/kırsal mahallede çalışan üç öğretmen, en fazla öğrencisi olan; özel okul öncesi, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel ortaöğretim kurumlarının müdürleri ile bunların öğretmenler kurulunca seçilecek birer öğretmen, ilçede faaliyet gösteren ilçe millî eğitim müdürünce belirlenecek diğer özel öğretim kurumlarından öğrencisi/kursiyeri en fazla olan iki farklı kurum türünün müdüründen oluşur.
(4) İlçe millî eğitim komisyonunun görevleri şunlardır:
a) İl millî eğitim müdürlüklerince alınan ve gereği için bildirilen kararlar hakkında somut ve uygulanabilir programları hazırlar ve önerilerde bulunur.
b) Bakanlığın, il millî eğitim müdürünün veya ilçe millî eğitim müdürünün münhasıran veya birimlerle iş birliği içinde incelenmesini istediği konularda çalışmalar yapar, uygulamaya esas politikalar geliştirir, kararlar alır.
(5) Komisyonlar, il/ilçe millî eğitim müdürünün çağrısı üzerine biri öğretim yılı başında, diğeri de öğretim yılı sonunda olmak üzere iki defa üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Komisyonların toplantı gündemi, il/ilçe millî eğitim müdürlerince tespit edilir ve toplantı gününden en az on gün önce üyelere gönderilir. İlde valinin, ilçede kaymakamın görüşülmesini istediği konular, bu süre içinde komisyonun gündemine ilave edilir.
(6) Komisyon kararlarından ilgili mevzuat hükümleri kapsamında uygulanabilecek olanlar, il millî eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı üzerine uygulamaya konulur. Mevzuat değişikliği yapılmasını gerektiren konular Bakanlığın ilgili birimine bildirilir.
(7) Komisyonlar, üyelerinden veya birim personelinden çalışma grupları oluşturabilir. Çalışmalarında birimlerden her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Birimler, komisyonların verdiği görevleri gecikmeksizin yerine getirmek zorundadır.